16. prosince 2020

Mana - Mana (マナ, 魔名) - 2/2


     V roce 1999 Mana rozjíždí svou vlastní módní značku Moi-même-Moitié. Název lze přeložit jako Druhá polovina mého já. Dvorními barvami jsou černá a temně modrá. Motto zní 'Elegant Gothic Lolita Aristocrat Vampire Romance'. Má dvě hlavní linie: Elegant Gothic Lolita (EGL) a Elegant Gothic Aristocrat (EGA). Obě části jsou jeho dvě poloviny, obě nosí a obě má podle svých slov uzamčeny v jednom těle. Dámská móda je inspirována rokokem a viktoriánskou Anglií a snaží se budit dojem roztomilosti a nevinnosti. Oblečení se vyrábí jen v maličkém nákladu a s extrémními nároky na kvalitu, takže je výrazně dražší, než západní undergroundová móda. Důležitým trademarkem značky je krajka vyrobená na zakázku, na které bývají růže, kříže nebo Manova iniciála M. Dále je značka proslavena krásnými potisky, které se střídají dvakrát za sezónu a už se neopakují. Oblečení z řady EGA je obvykle dostupné v pánských ale i dámských velikostech, protože Mana věří, že lidská duše je bezpohlavní, stejně jako jeho osobní ideál krásy. Mana chce prostřednictvím módy přenést mysteriózní svět do toho každodenního. Značka svícnu znamená Maják pro ty, kteří hledají intelektuální, vznešenou krásu namísto nestálých módních trendů.
     V říjnu 1999 byl otevřen první  Moi-même-Moitié obchod na populární Aoyama nákupní třídě v Tokyu. Uvnitř je interiér připomínající kamenickou práci, kovové dekorace a temně modré nasvícení. V době slávy Malice Mizer obchod přitahoval pozornost novin i televize. Mana přitáhl k tomuto stylu módy pozornost i v zahraničí, společně se vzrůstající slávou anime a mangy. Nyní už jde o rozsáhlou komunitu, komunikující on line s událostmi po celém světě. Nyní má obchod pobočky i na Shinjuku a v Sendai. Móda je vystavována také v jiných tématických buticích.
     V počátcích polovinu veškerého oblečení a doplňků navrhoval Mana osobně. Jeho spolu designérem byla Alice Kobayashi, která později založila vlastní značku Fairy Wish. Mana chtěl nadále pokračovat sám, ale protože nemá žádný trénink v šití oděvů, občas byly jeho návrhy nerealizovatelné. V současnosti návrhářům vysvětlí, co chce vyjádřit a potom zkontroluje hotové produkty, než jdou do výroby. Pokud má nějaký spontánní nápad, nakreslí ho a předá okamžitě.
     Mana osobně je hlavním modelem pro obě své linie oblečení. Často se objevuje v alternativním módním magazínu KERA a během focení navrhl odpovědné osobě udělat číslo pouze s gothic a lolita oblečením. V prosinci 2000 tak vychází Gothic & Lolita Bible, první takový časopis. Původně to bylo jenom speciální číslo KERA, ale bylo vyprodáno během tří dnů a nakladatel se rozhodl pro pravidelný časopis.
     Jednou za rok Mana pořádá meet and greet setkání pro své zákazníky, obvykle v Christon Café v Shinjuku.
     V roce 2007 je pozván britskou antropologistkou Philomenou Keet společně s dalšími sedmi návrháři do Tokyo Look Book. Je zmiňován i v dalších japonských knihách o módě, například Style Deficit Syndrome a jeho značka se prodává i v Paříži nebo Nizozemí.
     Měří 173 centimetrů.
     Jeho největší koníčky jsou vaření, hry, filmy a balet.
     Mana odmítá jakékoliv škatulkování. V hudbě i módě se snaží osvobodit od předsudků a norem a vytvořit svůj vlastní styl, kdy spolu budou harmonicky ladit zdánlivě neslučitelné věci. Styl gothic a kawaii je takovým spojením protikladů.
     I když preferuje dark gothic metal, píše i jemnější popové skladby, například pro Malice Mizer nebo mladou zpěvačku a čelistku Kanon Wakeshimu.
     Skládá na kytaru nebo klávesy. Nikdy skladby nepřizpůsobuje, ale nechává volně plynout, takže ve výsledku jeho skladby často mění rytmus nebo ústřední klíč, mají mnoho melodií a jsou velmi nepředvídatelné.
     Některé koncerty Malice Mizer provázely i vtipné nezdary. Například publikum poprášili zlatým prachem, který nešel dolů ani po sprše nebo špatně odhadli dopad krvavé spršky a pokryli několik prvních řad krví.
     19.3. 2002, v den Manových narozenin, vzniká kapela Moi dix Mois. Slovo moi znamená já = Mana, dix je číslo deset, jednička jako nové začátky a nula jako věčnost. Dix mois znamená deset měsíců a znamená deset měsíců těhotenství. V Japonsku se počítá na deset lunárních a nikoliv devět kalendářních jako na západě. Konceptem kapely je Mana osobně, jeho pohled na svět a jeho potřeba vyjádřit se. Motivy jsou znovu protiklady jako krása a temnota, elegance a agrese, tvořivost a destrukce. Melodie je podobná jako poslední fáze Malice Mizer. Obecně je ale mnohem rychlejší a tvrdší. Pro tuto kapelu píše texty zásadně Mana často jsou o ztrátě a smrti, sebeuvědomění nebo důvěra v sebe sama a své instinkty.
     Mana studuje hudební inženýrství, aby své skladby mohl nadále také mixovat a produkovat osobně.
     S Moi dix Mois Mana drasticky mění svůj vzhled, protože porcelánová lolita je příliš křehká pro tak silný zvuk. Místo ní se objevuje androgynní gotický princ s bledou tváří a výraznýma očima. Mana jde konečně dopředu a naplno vystupuje jako metalový kytarista, který se utrhl ze řetězu. Kapela pořád věnuje hodně pozornosti kostýmům, které jsou z dílny Moi-même-Moitié, ale opouští veškerou show a následuje západní koncept. Mana skrze tuto kapelu v podstatě inkarnuje svůj sen.
     Mana kreslí vlastní kreslené alter ego jménem Mâtin, které se objevuje na merchi kapely.
     Kapela absolvovala tour po Japonsku a o rok později v roce 2003 vyšlo první album Dix Infernal, opět na Manovy narozeniny. To je následováno dalším tour DVDScars of Sabbath.
     V roce 2004 vychází další CD kapely Nocturnal Opera, které je prvním mezinárodním CD vydaným ve Francii značkou Mabell. Objevuje se i na Japan Expo.
     Ve stejném roce otevírá svůj fanclub Mon†amour i zahraničním členům, což je pro Japonské hudebníky neobvyklé. Mana se obával, že ho za hranicemi nikdo nezná, ale nakonec se na všechny fanoušky ani náhodou nedostalo. Mana sklízel standing ovations a lístky na autogramiádu byly pryč během několika hodin. Nároky na webové stránky pro zahraniční fanclub byly tak vysoké, že spadl po 24 hodinách uvedení do provozu.
     Při svém pobytu v Paříži Mana fotí na mnoha místech pro svůj photobook Magnifique a když si všiml, že jeho fanoušci přicházejí v jeho oblečení, rozjel také on line obchod.
     V roce 2005 vyráží Moi dix Mois na zahraniční tour jako jedna z mála japonských kapel. Navštíví Paříž a Německo a z Paříže vyjde koncert na DVD. Po návratu do Japonska opouští zpěvák Juka kapelu pro nevyhovující gotický styl a přinutí je tak k neplánované pauze. Během roční pauzy odcházejí další dva členové.
     Ještě téhož roku se kapela dostává do povědomí zahraničních fanoušků a časopisem Orkus je Mana vyhlášen jako jedna z deseti nejpůsobivějších osobností a nejlepších kytaristů a Moi dix Mois jako jedna z deseti nejlepších kapel roku. Mana tak přitáhne pozornost německé nezávislé značky Trisol, která má pod křídly největší goth projekty.
     V roce 2006 vychází mini album Beyond the Gate pod německou značkou Gan-Shin, Mana doplňuje kapelu o nové členy a vyráží na druhé turné po Evropě. Koncert v Berlíně se pořádá na Manovy narozeniny a fanoušci se složí na dárek pro něj, černé kukačkové hodiny, zdobené gotickými prvky, které jsou mu předány na pódiu. Jen o pár měsíců později se kapela vrací do Německa na největší gotický festival Wave-Gotik-Treffe v Lipsku, který každý rok navštíví 20 000 lidí.
     V roce 2006 mělo proběhnout i turné po USA, které však bylo zrušeno kvůli problémům s pořadateli, ale Mana místo toho míří na Anime Expo do Anaheimu v kalifornii, kde je čestným hostem.
     V roce 2007 vychází album Dixanadu. Existuje i bonusová edice, dostupná na koncertech nebo na Manových stránkách, která obsahuje počítačovou hru s Mâtinem. Všechno je nakreslené Manou. Nové album je znovu propagováni i v Evropě a Mana si dovolí zavítat i do zemí s menší fanouškovskou základnou jako je Itálie nebo Španělsko. S úspěchem. Mana s potěšením zjišťuje, že už je polovina mužů a ne jenom žen a že už jde o širší publikum než fanoušky Jrocku a gotiky.
     Od roku 2008 pracuje Mana jako producent a textař pro velkou značku Sony. Jeho prvním počinem je duo Schwarz Stein, kterého si všiml v roce 2002. Mana si vyžádal demo nahrávku, a i když jde o čistě digitální zvuk bez akustických nástrojů, líbila se mu. Navštívil koncert a potom i zákulisí. Nakonec jim nabídl kontrakt s Midi:Nette. Zůstali s ním do roku 2004, než se vydali na sólo dráhu (Kaya a Hora.) Dodnes pro něj fotí. V roce 2007 vyhrála konkurz pro Sony Kanon Wakeshima, která ho uchvátila tím, že umí hrát na cello a zpívat zároveň, stejně jako svým vzhledem. Napsal všech třináct písní jejího debutového alba z roku 2009. Dvě písně jsou použity pro anime Vampire Knight. Zároveň je zodpovědný za její vizuální image. Mana si dokonce koupil kolotoč, který zdobil její debutové album. V roce 2009 ji s sebou vzal do Francie, kde se účastnil tiskové konference Moi dix Mois a kde ji Mana představil světu. Na jejím druhém albu napsal šest písní, z toho jedna byla použita pro hru Avalon no kagi. Píseň LOLITAWORK LIBRETTO -Storytelling by solita- napsal pro Kanon a francouzskou zpěvačku Solitu.
     I přes to, že Mana pracoval pro tak velkou společnost jako je Sony, nikdy si nevzal oblek ani na formální schůzku. Jeho odvaha se vyplatila ve chvíli, kdy byla Kanon zvolena největším objevem roku 2009 americkým časopisem Shoujo Beat se 45% hlasů.
     Kvůli práci producenta šla kapela Moi dix Mois stranou a v roce 2008 odehráli jenom tři koncerty. V roce 2009 hrají znovu v USA na Anime Expo a později na festivalu s japonskými velikány jako The Gazette nebo La'cryma Christi a Marylin Manson.
     V prosinci 2008 se znovu objevil na pódiu společně s Közim na Dix Inferno party. Na stejném eventu vystupoval i s Kamijem z Versailles, který začínal jako roadie pro Malice Mizer.
     V roce 2010 vyráží Mana společně s Moi dix Mois a Közim na další tour po Japonsku. Speciálním hostem byl i Yu~ki, který nebyl viděn na veřejnosti od rozpadu Malice Mizer.
     19.5.2014 umírá kytarista K a pro Manu je to podobná rána jako smrt Kamiho. Na svém blogu o nich obou píše velmi často, včetně návštěv jejich hrobu a víře, že jsou kolem něj.
     V současné době je Mana s kapelou Moi Dix Mois stále aktivní a seznam všech událostí je k nalezení na webové stránce http://manamonologue.blog16.fc2.com/
     Mana se pravidelně objevuje na stránkách časopisů, vystupuje se svou kapelou, natáčí videa na youtube a aktivně se věnuje své módní značce a další práci. Pravidlem jsou výroční koncerty, kde se objevuje  Yu~ki nebo například Kamijo. V roce 2016 hrála kapela například v Hongkongu.
     Mana je fanouškem baseballového týmu Hiroshima Carps.
     A na závěr, nemá rád sportovně oblečené ženy, má rád eleganci a krátké sukně :)
 
 

 
Citát:

"If there were a set style in the world of art, I would destroy it. Surely there is something that only I can create, and I always thought that I would disagree if someone claimed that music has to be this way or that," adding, "sadly, there are a lot of people like that."
 
"I want to keep playing on stage until the day I die. Music is my reason for living."




 
 
 
Zdroj:https://www.jame-world.com/en/article/85746-biography-special-mana-part-2-beauty-and-darkness.html - The official websites and publications of Malice MizerMoi dix Mois and Moi-même-Moitié, interviews with Fool’s Mate, SHOXX, UV, Vicious, Da Vinchi, J-Rock Magazine, the Gothic & Lolita Bible, CD Japan, Orkus, JaME and many more. Special thanks to Yuu for translating.


By




2 komentáře:

  1. Uffff. Toho je teda docela dost. O-O Ale i tak moc nevím, co si mám o něm myslet... Workoholik? Podivín? Chvilku nepostojí? Nevázaný? Sebevědomí? Asi všechno v jednom. Myslím, že bych si s ním moc nepokecala... XD Ale jedno mu musím uznat. Obdivuji lidi, kteří už hned od začátku ví, čeho chtějí dosáhnout a jdou si zatím. Někdy se to muže jevit jako tvrdohlavost, ale něco do sebe to má. Takže smekám a sleduji zpovzdálí. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se přiznám, že momentálně zažívám Mana posedlost, ale musela jsem k ní dojít. Znám ho už dlouho a dřív mě tolik neoslovil, ale to máme s Aku stejné. Třeba o Torovi řekla, že ne-e a teď má mánii XD
      Mana je hodně zvláštní stvoření s hodně unikátním pohledem na svět i sexualitu, ale já jsem na ty složité, tak to dost vysvětluje XD Gackt v jednom hovoru uvedl, že když se viděli poprvé, taky jenom mlčeli a nevěděli, co si myslet XD
      Rodičům z něj musela jít hlava kolem XD

      Vymazat