19. září 2020

Yoshiki x Inoran x Aoi - Musím říct, že klameš vzezřením. - část 1.

(Nemocnice, Yoshikiho kancelář)


Inoran


Celou noc proseděl Inoran u Akiho postele s hlavou v dlaních. Nedokázal se odprostit od myšlenek na svou ženu a na to, že by měl přijít i o svého syna. Už nedokázal ani brečet, prostě byl jak tělo bez duše. Slova sestřiček kolem něj proplouvala, jakoby mluvily cizím jazykem a zvládal jen zabírat na informace o Akiho stavu. Neměl vyhráno, ale všechno bylo na dobré cestě. Pořád tam byly pochybnosti, jestli se ho jen nesnaží uklidnit. V práci si vyřídil na několik dní volno, teď by od Akiho stejně odejít nedokázal. Věděl však, že bude muset. Na pár hodin opustit Akiho pokoj a dojet do školy, aby si promluvil s ředitelem. K překvapení jeho samotného se vůbec nezlobil. Aki dokázal být vynalézavý a on sám si s ním zažil několik podobných chvil. Nebylo to poprvé, kdy byl v ohrožení života a on se jen zvládne modlit, aby to tentokrát bylo naposledy a opravdu mu pomohli. Byla to jeho poslední naděje, lepší zařízení už v jejich blízkosti neexistovalo. Pokud to nezvládnou oni, už nikdo. Je zoufalý. Ví, že sám to nedokáže, to už přece zkoušel tolikrát. Nad ránem, kdy na pár chvil zadřímne na židli a čelem na Akiho posteli a rukou v jeho dlani, ho probere jemné sevření. Trvá to sotva několik vteřin, kdy se Akiho rty pohnou a vysloví jméno, které mu nic neřekne. A pak je po naději. Samozřejmě hned zavolá sestřičku a vzápětí se přižene i doktor, který se jemně usměje. Vypadá to, že je opravdu z nejhoršího venku, i když jeho rekonvalescence potrvá nějakou dobu.
"Potřeboval bych vyřídit několik papírů v Akiho škole." Sdělí doktorovi.
"Jen jeďte, nemyslím si, že se v nejbližší době zase probudí, musí hodně odpočívat. Zavolám, kdyby se cokoliv změnilo."  Inoran už zvládne jen přikývnout, než se jde ještě rozloučit do pokoje a pak vyrazí na cestu. První se staví doma a dopřeje si krátkou a nakonec i studenou sprchu, aby se probral a neusnul někde za volantem. V jeho tváři je vidět vyčerpání a nekonečný smutek, přesto však i jistá naděje, že všechno zase bude v pořádku. Aki reagoval, snad je opravdu z nejhoršího venku. Oblékne si košili a černé, přesně padnoucí kalhoty. Přistihne se, že při zapínání knoflíků kouká bezduše před sebe a pak zjistí, že si je zapnul špatně. Krátce si nad sebou povzdechne. Za půl hodiny už sedá do auta a míří do hor, kde se škola nachází.  Když zahne na parkoviště, před očima mu proběhne den, kdy sem Akiho přivezl a jak vyděšený byl. Ale pak v telefonu zněl vyloženě nadšeně. Nikdy ho tak neslyšel, hlavně po tom, co mu podepsal svolení na tu stěnu. Ten den měl pocit, že se všechno v dobré obrací. Nedokáže vysvětlit, jak je možné, že se tolik mýlil. Ještě chvíli sedí v autě a pozoruje celý komplex, než se rozhodně vystoupit. Slunce už začíná dost hřát a on si ani z domu nevzal brýle, které by hodně zakryly, prostě je zapomněl. Už ví, kde je ředitelova kancelář, nejde tam poprvé, jen dnes by se podobným rozhovorům vyhnul. Jakémukoliv rozhovoru a společnosti. Jakmile vše vyřídí, pojede rovnou zpátky do nemocnice, to je jasné. Jakmile dorazí do kanceláře sekretářky, je vyzván, aby se posadil po tom, co se pozdraví a chvíli počkal. Ani se na ni nepodívá. Jak kdyby cítil ty soucitné pohledy, kterému jen připomínají, co se stalo a jak se cítí. Všechny nápoje a občerstvení s díky odmítne, ale pak si to rozmyslí a poprosí o kávu. Tu bude potřebovat, ještě cigaretu, aby se trochu uklidnil, ale o tom pochybuje, že by mu ji kdo dovolil, rozhodně ne uvnitř. Čeká sotva dvě minuty, než je požádán, aby vstoupil. Být to v jiné situaci, asi ocení interiér kanceláře, i když je zařízen jednoduše avšak elegantně. Pozdraví se s Yoshkim a počastuje ho úklonou, než se rozhodně promluvit.
"Nechtěl jsem to příliš odkládat." Vysvětlí důvod své brzké návštěvy, navíc by se rád dozvěděl, jestli má to jméno, co společného s touto školou.


Yoshiki

Yoshiki sedí za svým pracovním stolem a bez hnutí pozoruje nízkou hromádku zpráv, které učitelé stačili sepsat ještě v noci a nad ránem. Zdá se, že nebyl jediný, kdo nakonec nespal. Má je všechny do puntíku přečtené a stejně není schopný dojít nějakého rozhodnutí, jak postupovat dál. Ten Hydův projekt začínal být nebezpečný, ale i on viděl jisté malé pokroky, které díky němu někteří studenti udělali. Byla to léčba šokem. Myslel si, že na to je tu odborník Tetsuya, ale nakonec se ukázalo, že Hyde je ve své dobromyslnosti možná ještě horší. Zabralo to, ale jaké měli právo vystavovat studenty tak extrémním situacím? Probrat Miyaviho tím, že si někdo jiný sáhne na život? Nechat je v noci pobíhat po lese, aby pochopili, jak nebezpečné to je a kolik mohou ztratit ve vězení? Aby si Hide uvědomil, jak těžko se mu odtamtud bude vracet do normálního života, až se jednou rozhodne, že takový chce? A co Ruki a jeho náhlá změna přístupu ke všemu po jediné noci na samotce? Bylo to trochu podezřelé. Sugizo na něj naléhal, aby případ dvou uprchlíků zkusil zamést pod koberec, dokonce se uchýlil k vydírání, protože mu slíbil, že pak by zástupce dělal, což Yoshikimu nutně zvedalo koutky nahoru, jenže to nešlo. Za okny byli všichni probuzení studenti a viděli, že se tři učitelé a dva žáci v noci vrací kdoví odkud. Stejně tak viděli tu sanitku. Neexistovala možnost jak zabránit tomu, aby se aféra nedostala ven, nezjistili ji rodiče a nezačali se ptát. A nejen oni. Vlastně počítal vteřiny do chvíle, než mu začne řinčet telefon. Kdyby ten program zrušil, vzal na sebe odpovědnost za jeho vytvoření a odstoupil ze svého místa, možná by škola nedostala úplně špatné jméno. Jenom on. Tak trochu by si vyměnil místo se Sugizem. Koneckonců byla všechno jen jeho vina, když na některé věci kývnul. Tuhle otázku se mu momentálně nedaří vyřešit a tím spíš, když mu sekretářka přijde oznámit, že je tady Akiho otec. Už se kdysi setkali, ale jen krátce. Yoshiki byl velmi zaneprázdněný a nemohl být osobně u jednání se všemi rodiči, takže ho obvykle někdo zastupoval, jako ten den, kdy Aki přijel. Dnes na sebe budou mít asi mnohem víc času. Samozřejmě má jejich složku řádně nastudovanou, aby nepronesl něco neuváženého a nějak se pana Kiyonobu nedotkl. Vstane od stolu obejde ho a podá mu ruku. U toho se ukloní na znamení úcty a pak mu ukáže na křesílko, kam se může posadit. Židle proti stolu mu přijde v tuto chvíli nevhodná. Sekretářka za Inoranem donese jeho kávu i popelník, ač Yoshiki nějaký pátek už sám nekouří a on se posadí k němu na pohovku. Přehodí si nohu přes nohu, čímž se mírně napne látka bílého obleku, pod kterým má černou košili. 
"To je v pořádku." Ubezpečí Inorana, že mu tato hodina nevadí. 
"Jak se má váš syn?" Zeptá se ho měkce s vlídným úsměvem. O jeho stavu zatím nic neví, nemá na podobné informace právo, dokud mu je Inoran sám neřekne. Vypadá hrozně. Jeho výraz je ztrhaný, ale kdyby došlo na nejhorší, nejspíš by tu nebyl a vypadal ještě hůř. Pak si povzdechne a konečně svoje zvláštní oči posune z jeho tváře stranou. 
"Přemýšlel jsem celou noc, odkud začít, až se setkáme, ale přiznám se, že jsem stále stejně bezradný. Náš psycholog se pokoušel přijít na kloub tomu, proč se to stalo, ale tyto podrobnosti nám zatím unikají." Ne, zatím mu nikdo neprozradil, jak je do toho zapletený jejich stážista. 
"Je ale naší politování hodnou chybou, že jsme na tu žiletku nepřišli." Studenti se holili jen pod dohledem, všechno odevzdávali, nesměli u sebe mít ani parfémy ve skle a stejně se vždycky něco našlo, i když byla zrcadla z nerozbitných skel… 
"Měl tu být v absolutním bezpečí a nestalo se to. Je to naše selhání a já…" Znovu si povzdechne. Co přijde? Soudy? Noviny? Předpokládá, že Inoran bude chtít minimálně odškodnění. A k tomu účet za změnu zabezpečení… +Jsi prostě úplně v háji.+ Znovu k němu oči zvedne jako by v nich hledal nějaký záchytný bod. Odrazí se od toho, jak k tomu Inoran přistoupí, a co řekne.


Inoran
Už pomalu mířil k židli naproti stolu, ostatně jak to v podobných kancelářích bývá. Je však vyveden z omylu a je mu nabídnuto sezení v pohodlném křesílku. Možná, aby to bylo opravdu osobnější. Inoran neváhá ani na chvíli a zaboří se, trochu popustí své držení těla, ale je to spíš únavou a vlastním rozpoložením, než že by se cítil uvolněně. Vypadá hodně překvapeně, když se na stole před ním objeví nejen káva ale i popelník. Vlastě by to kávu skoro přehlédl, protože cigareta je něco, co potřebuje mnohem víc. Jeho nervy jsou pořád na pochodu a zatím se necítí na to, aby se podíval Yoshikimu do očí. Je to už poněkolikáté v životě, kdy má opět pocit selhání. Kdyby byl Akimu lepším otcem, ani by tu být nemusel. Proto se to všechno děje. Nebyl schopný mu pomoct a je v první řadě jeho vina. Pod tíhou svých myšlenek s omluvným výrazem sáhne po krabičce a vytáhne cigaretu, aby si připálil. Otázku zda smí, už za něj v podstatě vyřešila sekretářka.
"Podle posledních slov doktorů, je z nejhoršího venku a jeho stav se stále zlepšuje." Odpoví Yoshikimu na otázku a konečně se mu koutky zvednou nepatrně nahoru.+Bude v pořádku, bude v pořádku.+ Opakuje si pořád dokola a někde v koutku mysli mu vyvstává otázka, jak dlouho. Zaposlouchá se do dalších slov a následuje dlouhé povzdechnutí.
"U Akiho většinou stačila maličkost, které jsme my ostatní, hlavně já, nepřikládali větší význam. Ovšem pro něj to bylo zásadní." Odtuší jako první a na chvíli se jejich oči střetnou, než je zase odvrátí k oknu, aby z něj mohl vyhlédnout. Třeba ho to trochu uklidní. Příliš to ale nepomáhá. Naskočí mu husí kůže, jakmile padne slovo o selhání a vypadá to, že je to přesně ten výraz, který s ním zahýbá ze všeho nejvíc. Naše selhání, jeho selhání v první řadě.
"Myslím, že není v lidských silách předejít všemu." Začne jako první a pak se konečně odhodlá a podívá se Yoshikimu přímo do očí. Překvapí ho, co v nich najde. Je to zvláštní pohled, který neviděl u nikoho, kdo se na něj obvykle díval. V prvním okamžiku ho nedokáže dost dobře identifikovat a přistihne se, že do nich hledí až příliš dlouho.
"Aki byl vždycky dost vynalézavý. Při posledním pokusu to bylo jen dílo neskutečného štěstí, že vůbec přežil. Našla ho naše sousedka, kterou jsem poprosil, aby po smrtí mé ženy v domě trochu uklidila. Aki o tom nevěděl a schválně přišel ze školy dřív, aby...." Hlas se mu zlomí a zase skloní tvář. Mírně roztřesenou rukou odklepne popel z cigarety. Yoshiki je první, s kým o tom mluví. První u koho má pocit, že by opravdu mohl.
"Přijel jsem hlavně proto, abych zjistil, co se stalo a třeba tomu byl schopný příště zabránit. Nikdo z nás, nikde na světě nemůže být v absolutním bezpečí a někdo, kdo se o to chce pokusit, si cestu vždycky najde. Bohužel." Pokračuje dál a následuje další povzdech.
"Nepřijel jsem sem kvůli penězům, obviněním nebo podobným věcem, i když mi to pár mých přátel radilo." Řekne nakonec naprosto upřímně a smutně se pousměje.
"Vlastně..." Odmlčí se na pár vteřin.
"Jsem vám přijel poděkovat. Kdyby byl Aki doma a něco ho podobným způsobem rozhodilo, přijedu určitě pozdě. Jsem celé dny v práci, abych...No, to je jedno, tady byl aspoň pod dohledem." Nakrčí obočí, ale není to tím, že by se zlobil, je v tom spíš jisté zoufalství.
"Víte, když jsem s ním mluvil naposledy, připadal mi opravdu spokojený. Už dlouho jsem neslyšel jeho hlas znít tak radostně. Věřil jsem tomu, že po tom všem..." Musí se dlouze nadechnout a nechá víčka klesnout, aby potlačil slzy. Tolik naděje mu dal jediný telefon.
"Mluvil o tom, že si tady možná najde kamarády. A děkoval mi, že tu může být. Jiný otec by se asi děsil, protože vím, co za kluky tu je, ale já byl opravdu rád. Nikdy se s nikým nepřátelil, nevodil si domů kamarády. Po oné události už s nikým kromě mě příliš nemluvil. Jestli to není příliš divné, řekl bych, že zrovna v tuhle chvíli mě jeho jednání skutečně překvapilo." Prohodí s nádechem zoufalství.


Yoshiki

Yoshiki to tušil, ale stejně mu spadne obrovský kámen ze srdce. Díky všem Kami, že to takhle dopadlo, protože by nechtěl opouštět tuto školu s vědomím, že tu došlo k úmrtí, zatímco byl ředitelem. Přikývne na jeho další slova. Tak to bývalo. Těmhle dětem se honilo hlavou spoustu věcí, střádaly si v sobě problémy, o kterých dospělí nic netušili a pak to jednoho dne bouchlo. Mohlo to být opravdu cokoliv, nejspíš ještě z doby, než Aki přišel sem a nejspíš byla velká chyba zařadit ho zrovna do tohohle neosvědčeného programu, ale oba se s Hydem domnívali, že menší kolektiv pro něj bude lepší, než klasická třída. A chvíli to tak podle zpráv psychologa a Inoranových dalších slov vážně bylo. Ten spouštěč musel být určitě někde tady, ale kde? Kluci co utekli? To určitě ne podle toho, jak to Miyaviho vzalo… A pak začne Inoran plnit Yoshikiho tajné naděje. Neovládne se, aby nekmitl očima rovnou k jeho tváři, když začne mluvit tak smířlivě, jako by je vůbec z ničeho nevinil a zdráhá se tomu uvěřit. On by na jeho místě takhle rozumný nebyl. Nejspíš by byl přesně ten typ, co by ze školy vysoudil i otrhaná prostěradla. Jejich pohledy se na dlouhou dobu setkají a je to Inoran, kdo ten oční kontakt přeruší. Yoshiki se přistihne při krátké úvaze o tom, jak milý má pohled. Kdyby jeho syn nebyl dobrák po něm, nejspíš by takového otce dovedl dobře zneužít. Takových tu bylo plno. Najednou jako by měl pocit, že potřebují ochraňovat oba… že na to sami nestačí. Skloní oči ke svým dlaním v klíně a nepatrně se pousměje. Lehkým kývnutím hlavy dá najevo, že stále poslouchá, když se Inoran rozmluví o Akiho prvních snahách si ublížit. Musí to být pro něj jako pro otce příšerné. On sám děti neměl, ale stačila mu představa někoho blízkého. Co teprve, když se o to pokusí vaše dítě, které jste vychovali a na kterém vám tolik záleží? Co vede tyhle děti, aby chtěli skončit s tímto světem tak brzy? Ano, Inoran má pravdu. Kdo opravdu chce, cestu si vždycky najde, ale proč Aki začal tak moc chtít, když byl ještě před pár dny šťastný. 
"Naši specialisté se tomu snaží přijít na kloub, ale možná budeme moudřejší, až se Aki probudí a dovolí někomu, aby s ním mluvil." Řekne tiše. Yoshiki si viditelně oddechne, když mu Inoran řekne, že žádné žaloby nehrozí. Přesto se v něm cosi sevře, když prohodí, že jeho blízcí o tom tak přesvědčení nejsou. Škole to hodně pomůže. Je tu reálná šance, že se o tom bude chvíli štěbetat a pak to ustane, obzvlášť, když to Aki přežil. 
"Arigato." Řekne to jednoduché slovo, které ale tónem jeho hlasu vyjadřuje všechno, čeho se bál. Víc neví, co dodat. Musel by padnout na kolena a opřít čelo o koberec. Co ale opravdu nečeká, je to poděkování, které přijde vzápětí. Už zase prudce zvedne oči k Inoranově tváři a zatváří se skoro nechápavě. Nakloní hlavu mírně k rameni, když vidí, jak muž naproti němu bojuje se slzami, které tolik nechce ukázat. Je mu to opravdu líto. 
"Příčinu bychom měli hledat v událostech po tom výletě. Dává to smysl. Něco ho udělalo šťastným a to potom pominulo. Aki ale o další výlet nežádal." Uvažuje nahlas. Nic mu nezakázali, tak kde je problém? Ani netuší, jak blízko začíná být. 
"Možná by mohlo pomoci, kdybych sem zavolal jednoho z těch jeho nových přátel. Musím vás ale varovat. Je to ten typ, kterého by se jiní rodiče báli. Víc vám nemůžu prozradit, ale poté, co se začal s Akim přátelit, vykazuje obrovské pokroky a po Akiho odjezdu do nemocnice se doopravdy sesypal. Nepochybně mu na něm velmi záleží. Chcete?" Nabídne mu, i když se ho v duchu ptá spíš na to, co chtěl Inoran zamluvit. Musí být v práci, aby…? Skutečně ho to zajímá.


Inoran
Jen se mírně usměje, když je vidět, že Yoshikiho svým poděkováním překvapil. Jenže pro něj bylo něco neskutečného slyšet Akiho opravdu šťastného. Ne, že by se neusmíval, když byli společně, ale pořád měl pocit, že je to málo, že to prostě nestačí a to jej hrozně ubíjelo.
"To nejspíš ano." Pokývá hlavou ale má obavy, že to bude stejně jako tehdy. Pár týdnů nemluvil vůbec s nikým. Jak kdyby vinil sám sebe, že se mu to nepovedlo. Ino si je téměř jistý, že tentokrát to bude stejně.
"Mám jen obavy, že bude chvíli trvat, než se rozmluví a řekne nám, proč. Pokud vůbec." Sdělí mu nakonec upřímně, co mu proběhlo hlavou a zase od něj odvrátí pohled. Nakonec se trochu předkloní a típne cigaretu. Nejradši by vytáhl další, ale vidí, že Yoshiki nekouří a jeho vychování mu to prostě nedovolí.
"Nemáte za co děkovat. Myslím, že tu pomáháte spoustě dětem a to je dost záslužná práce a taky hodně složitá." Pokývá hlavou na potvrzení svých vlastních slov. Pak se zase odmlčí, jakmile přijde na osvětlování Akiho chování. On sám v tom nevidí nějakou souvislost, když ho napadne ono jméno, které Aki vyslovil.
"Možná měl jen strach o něco požádat znovu. Vždycky měl strach si o cokoliv říct a upřímně mě překvapilo, když přišel s prosbou o tu stěnu. S tím, jak se bojí výšek." Shrne to nakonec a znovu si to přebírá v hlavě tam a zpátky. Trochu zaskočeně zvedne oči k Yoshikimu, když mu nabídne, že onoho studenta zavolá.
"Uhm, jste velmi ochotný, ale já si nejsem úplně jistý, že jsem v rozpoložení, abych něco podobného zvládl."+Chtěl si zjistit pravdu, tak čeho se bojíš?+ Zeptá se sám sebe v duchu, ale nahlas mu víc ze své slabosti prozrazovat nechce.
"Možná bych sem mohl přijet příští týden, pokud mi dají v práci volno. Jinak končím hodně pozdě a to už by nejspíš nebylo vhodné." Ano, má jen dva dny volno a pak se musí vrátit, jinak o místo přijde a to si nemůže dovolit, o tom taky pomlčí. Je mu vidět na očích, že je to další věc, která ho trápí. Nemůže s Akim být v nemocnici pořád a co pak až ho pustí? Bude muset zaplatit někoho, kdo se o něj postará, než se bude moct vrátit do školy. Tedy, pokud bude kam.
"První bych vám asi měl prozradit, že Aki se na pár vteřin probral. Bylo to dneska brzy ráno." Začne pomalu a trochu se ošije pod Yoshikiho zkoumavým pohledem. Vůbec nechápe, co znamená a proč ho na něj upírá. Může za to něco, co řekl? A co to bylo? Přemýšlí, jestli si to jméno jenom jeho hlava nevymyslela, když si tolik přál, aby byl v pořádku, ale rozhodne se to zkusit.
"Řekl jen jediné jméno a já si nejsem jistý, jestli jsem náhodou nespal, možná vám to něco řekne. Třeba to bude klíč k tomu, co se stalo." Pokrčí rameny a je vidět, že je dost v koncích a sám neví, jestli to k něčemu bude.
"Možná jsem mu špatně rozuměl, ale znělo to jako Aoi..." Pokusí se vyslovit to, co slyšel.
"Třeba to ale mělo být úplně něco jiného a jen blouznil. Doktor sám říkal, abych tomu nepřikládal přílišnou váhu. Jen..." Odmlčí se, než se trochu předkloní, opře se lokty o stehna a zaboří tvář do dlaní. 
"Už se opravdu chytám všeho. Cokoliv by mi mohlo říct, jak mu pomoci." Začíná se to v něm zase lámat. Jak kdyby selhával zas a znovu a to snad už nedokáže snést. Je to už tolik let, kdy je na Akiho sám. Přes práci a starost o něj s nikým nebyl, nechodil a ani to nezkoušel. Zabil sám sebe ve starosti o syna. Měl prostě pocit, že by mu tím jen víc ublížil.


Yoshiki, Aoi

"Hmm..." Odtuší jenom, protože ho nenapadlo, že by Aki nemusel být vůbec sdílný. Asi nějaká jeho obranná reakce. Inoranovo tvrzení ho znovu zastihne nepřipraveného. Ano, škola měla všeobecně skvělé výsledky, samozřejmě odsud vypustili plno dětí, které dokázali vrátit do normálního života, jenže v životě to bohužel chodilo tak, že lidi si pamatovali jedinou špatnou událost na úkor stovek těch dobrých. To, že tu dělají zázraky na počkání, brala veřejnost tak nějak automaticky, ale selhání se trestalo setnutím hlavy. 
"Máte pravdu, je to hodně složité. Máme tu opravdu velký počet velmi vzdělaných odborníků s mnoha lety praxe." +A taky trestaného, bláznivého psychologa a pár kluků po škole, ehm… všechny v jednom dokonalém balíčku jménem Speciální program pana Hyda...+ Ještě, že mu nikdy nic nejde poznat ve výrazu tváře. Přikývne na Inoranova další slova. 
"Někdo ho musel namotivovat." Připustí, ale nechce se mu věřit, že by tuhle moc měl zrovna Miyavi, bez ohledu na to, že si k sobě našli nějakou záhadnou cestu. Inoran možnost setkání právě s ním odmítne a on přikývne. Myslel si, že pokud chce věcem přijít na kloub, ocenil by to, ale asi to nebyl nejlepší nápad. Třeba té nabídky využije někdy jindy. 
"Můžete přijet samozřejmě kdykoliv. Pokud bych vám nemohl být k dispozici osobně, zařídím, aby tu byl někdo jiný. Například někdo z těch, kdo byli u přijetí vašeho syna do školy a vy jste se s nimi potkal." Souhlasí s jeho návrhem. 
"Opravdu?" Vydechne pak překvapeně, když mu Inoran prozradí, že se Aki probudil. 
"To je hádám dobré znamení." Upřímně se usměje. A pak do sebe všechno z ničeho nic zapadne. Aoi… Yoshiki zvážní a chvíli na Inorana hledí jako by si z něj dělal dobrý den, ale v hlavě se mu spojují události rychlostí asociací Sherlocka Holmese. Už se nadechuje, aby něco řekl, když Inoran začne skládat hlavu do dlaní a vypadat tak zoufale, že se v Yoshikim pohnou ledy. Impulsivně shodí nohu z kolene a postaví se. Jediným krokem přejde k Inoranovu křeslu, ještě impulsivněji se posadí na jeho opěrku, jednu dlaň mu položí na rameno, druhou si pozvedne jeho tvář a pak ho prostě přitáhne k sobě, když si ho opře čelem o hrudník. Podobné jednání bylo vždycky jeho slabou stránkou, ale nemohl se dívat na jeho utrpení. Člověk v takové chvíli nejvíc potřebuje jiného člověka a obyčejné lidské teplo. Pochopení… Po chvíli ho za ramena zase kousek odtáhne, nedbaje toho, že to nejspíš bylo maximálně nevhodné a podívá se mu do očí. 
"Měl byste vědět, že Aoi je náš stážista, který pracuje v Akiho skupině. To on s ním byl na té lezecké stěně." Aoi v tom celém hrál nějakou zásadní roli a možná to ani nevěděl. A možná taky ano. Ještě neměl čas zavolat si všechny vyučující a probrat s nimi události předchozí noci. 
"Zatím jsem jen četl zprávy a s nikým z nich nestačil mluvit." Zvedne se z křesla najednou plný elánu a přejde ke svému stolu. Zmáčkne spojovací tlačítko mezi ním a sekretářkou a nechá si Aoiho rovnou zavolat. 
"Požádejte prosím pana Shiroyamu, aby se dostavil do ředitelny. Pokud vím, zatím neučí. Spěchá to." Řekne jí. A jakmile se Aoi dozví, kam má okamžitě přijít, najednou je v něm dočista malá dušička. Čekal předvolání k řediteli už v noci a vážně se ho bál. Kvůli tomu zápasu, kvůli útěku kluků, když měl dozor na chodbě, kvůli Akimu… co když na něm bude něco poznat? Co když si ředitel domyslí, že k Akimu něco cítí? A proč tam jde jako první? Proč ne někdo z vyučujících? Dlaně má úplně zpocené a výraz trochu vyplašený, když ho sekretářka pošle do ředitelny, ale jakmile mu oči padnou na ředitelovu společnost, dočista zbledne. Viděl ho ten den, kdy přijel do školy. Ví moc dobře kdo to je. 
"Ko… konnichiwa..." Vykoktá sotva slyšitelně a zírá na Inorana jako na přízrak. Yoshikiho obočí poskočí o kousek výš.



Žádné komentáře:

Okomentovat