2. října 2019

L'Arc-en-Ciel - Biography



L'Arc-en-Ciel je japonská rocková kapela, která byla založena v Ósace v roce 1991. S více jak 40 000 000 prodanými kopiemi byli první japonskou kapelou, která hrála v Madison Square Garden. I přes to, že začínalo jako visual kei kapela, od jejich debutu v roce 1994 s tímto hnutím už nemají nic moc společného. 



V únoru roku 1991 svedl basista Tetsuya – známý taky jako Tetsu – dohromady čtyři lidi. Zpěváka Hyda, kytaristu Hira a bubeníka Pera. Skupina se pojmenovala L'Arc-en-Ciel, francouzsky duha. Po roce práce si vybudovali úspěch v jejich rodné Ósace, ale Hiro se rozhodl kapelu opustit. Tetsuya musel najít náhradníka a přesvědčil svého přítele Kena, aby opustil univerzitní studia a byl jím on. O půl roku později odchází také bubeník Pero a kapela znovu hledá nového člena. Stane se jím Sakura. 1.4. 1993 kapela vydává svoje první debutové album Duna pod nezávislou, ale známou značkou Danger Crue. Album slavilo úspěch a umístilo se jako první na Oricon indie charts. Tím na sebe přilákalo pozornost velkých značek. A tak v roce 1994 podepisují L'Arc-en-Ciel kontrakt se Sony Music Entertainment. Stejného roku vydávají album Tierra. V roce 1995 vychází album Heavenly a o rok později album True, kterého se prodá přes 1. 000 000 kopií. 



V únoru 1997 je bubeník Sakura zavřen pro závislost na heroinu. 4.10. 1997 oficiálně opouští kapelu z tohoto důvodu. Jakmile tato událost vyšla na veřejnost, všechna CD kapely zmizela z prodejních pultů. Tou dobou běžel jejich singl Fourth Avenue Cafe v závěrečných titulcích anime Rurouni Kensiha stažen byl po pouhých čtyřech odvysílaných epizodách. Zpět na trh se dostal až v roce 2006. 



V několika následujících měsících kapela vystupuje pouze jako trio a snaží se očistit vlastní jméno. Nazvou se The Zombies a zpívají písně L'Arc-en-Ciel a také některé cover songy. Svůj návrat na scénu uskuteční koncertem s názvem Reincarnation 97 Live in Tokyo Dome, kde představí také svého nového bubeníka Yukihira (Zi:Kill a Die in Cries). Na koncert přišlo 56 000 lidí a všechny vstupenky byly prodány v rekordních čtyřech minutách. Ještě v tomto roce vychází singl Niji, kde je Yukihiro podepsán jako support drummer, ale před koncem roku se stává oficiálním členem. 



V roce 1998 vychází singl Winter Fall a poprvé se umisťuje na prvním místě hitparády Oricon. 25. února vychází album Heart a kapela se podílí na soundtracku k filmu Godzilla se singlem Lose Control. Ten vychází 19. 5. pod Epic Records. 



1. června 1999 kapela vydává souběžně dvě alba a to Ark a Ray. Jde o první japonská alba, která vycházejí v ostatních asijských zemích současně. Ark dobývá první místo a Ray druhé. Obě alba prodají přes 2. 000 000 kopií. Kapela vyráží na Grand Cross Tour, kde svede dohromady 650 000 lidí na dvanácti koncertech. Dochází ke komerčnímu mega úspěchu kapely. 



30. srpna 2000 vychází album Real a je na nějakou dobu posledním, protože kapela dochází ke krizovému bodu a její členové se pouští do vlastních sólových projektů. Singl Stay Away vychází pro hru DrumMania 4th Mix. 



V roce 2001 vychází kompilace Clicked Singles Best 13, které obsahuje singl Anemone a dvanáct dalších skladeb, které online vybrali fanoušci kapely. V červnu tohoto roku také znovu vychází album Real jako super audio CD a v září vychází poslední singl Spirit Dreams Inside (Another dream). Anglická verze tohoto singlu je vybrána jako závěrečná píseň do titulků Final Fantasy: The Spirits Within. V následujících dvou letech Hyde vydává dvě sólové desky – Roentgen a 666 a účastní se natáčení filmu Moonchild. Také natočí film Kagen no Tsuki, kde hraje vedlejší roli. Ken zakládá kapelu Sons of all Pussys s bývalým bubeníkem Sakurou, Tetsu začne vlastní kariéru zpěváka jako Tetsu69 a Yukihiro zakládá kapelu Acid Android. V květnu roku 2003 pak vychází tři kompilace - The Best of L'Arc-en-Ciel 1994–1998, The Best of L'Arc-en-Ciel 1998–2000, The Best of L'Arc-en-Ciel C/W. V červnu roku 2003 společně vystupují na sérii sedmi koncertů Shibuya Seven Days. 



V roce 2004 vychází po třech letech první singl s názvem Ready Steady Go a je použit jako opening pro úspěšné anime Fullmetal Alchemist. Singl se umísťuje na předních pozicích Oriconu a jeho část je použita i ve hře pro Nintendo DS Osu! Tatakae! Ouendan. O dva měsíce později vychází singl Hitomi no Juunin a 31.3. vychází album Smile. V červnu 2004 přichází kapela s novým projektem, který se jmenuje P'unk-en-Ciel. Hyde v něm vystupuje jako kytarista, Tetsu jako zpěvák, Yukihiro jako basák a Ken jako bubeník. Hudba je samozřejmě víc do punku, rychlejší a tvrdší. První singl je Jiyuu e no Shoutai. 31.7. 2004 L'Arc-en-Ciel absolvuje svůj debut v Americe, kde vystupují na Otakonu. Na koncert přijde 12. 000 lidí. Jsou první japonskou kapelou, která hraje ve 1st. Mariner Arena. Tento koncert vychází v květnu 2005 na DVD. V červnu 2007 podepisují kontrakt s HMV America. 



V červnu 2005 vychází album Awake s mnoha novými singly jako například Killing Me, New World nebo Jojoushi. Na albu je také singl Lost Heaven, který se stal endingem pro Fullmetal Alchemist The Movie: Conqueror of Shamballa. O něco později vychází singl Link a ten se stane pro změnu openingem filmu. V srpnu 2005 kapela vyráží na národní turné kvůli propagaci svého nového alba Awake. To je následováno tour Asia Live 2005 a kapela hraje například v Seoulu nebo Shanghaii. Následující dva roky se kapela opět věnuje svým sólo projektům. Tetsuya nahrává s metalovým zpěvákem kapely Dead End Morrie kvůli projektu Creature Creature, Yukihiro se opět vrací k Acid Android a vydává singl Lets Dance a Hyde píše song Glamorous Sky pro film Nana. Tuto píseň zpívá Mika Nakashima a je to poprvé, co Hyde píše hudbu pro jiného zpěváka. V roce 2006 vychází Hydovo sólo album Faith, které je doprovázeno pětiměsíčním turné. V červnu 2006 Hyde podepisuje kontrakt s Tofu Records a odehraje čtyři malé koncerty v USA, což je jeho US debut. Stejný rok Ken vydává singl Speed. 



25. a 26.11. 2006 hrají L'Arc-en-Ciel dva velké koncerty v Tokyo Dome, aby oslavili svoje patnácté výročí. Lístky byly vyprodány během prvních dvou minut a několik týdnů před koncerty si fanoušci mohli vybírat, jaké písně chtějí slyšet. Později byly koncerty k vidění i v televizi a to jak v Japonsku tak v Korey. Dál také vychází singl Shine, který se stane openingem pro anime Moribito: Guardian of the Spirit. 



Na jaře 2007 kapela vyráží na tour Mata Heart ni hi wo Tsukero a vydává singl Seventh Heaven. Také vychází singl My Heart Draws a Dream, který je použit v reklamě na Subaru. Další singl Daybreaks Bell se stává openingem pro anime Mobile Suit Gundam 00. V listopadu 2007 vychází album Kiss a umísťuje se na prvním místě v Oriconu. V prosinci 2007 vychází singl pro limitovanou edici Hurry Xmas, společně se dvěma DVD 15th L'Anniversary Live a Chronicle 3. Na přelomu roku vyráží skupina na tour Theater of Kiss. 



V dubnu 2008 vychází singl Drink it Down a je použit jako opening pro hru Devil May Cry 4. Kapela vyráží na tour po Asii Tour 2008 L'7: Trans Asia via Paris, při kterém hrají také ve zmíněném městě. Na tomto tour je oznámena pauza, plánovaná až do roku 2011. Kapela přesto dál vydává připravené materiály jako double A-side singl Nexus4/Shine nebo DVD Tour 2007-2008 Theater of Kiss. 



V květnu 2009 vychází DVD Live in Paris a Hyde s Kazem formují kapelu Vamps. V červnu vychází první stejnojmenné album. V lednu 2010 L'Arc-en-Ciel vydávají singl Bless, který je použit jako vstup stanice NHK pro přenos Vancouver 2010 Winter Olympics. V té době si Tetsu mění umělecké jméno na Tetsuya a vydává svou první uměleckou knihu. Kniha se umísťuje na šestém místě v Talent Book Charts. Obsahuje mimo jiné velmi dlouhé interwiew a také fotky z rané doby kapely. V květnu 2010 vychází páté Best Of album Quadrinity: Member's Best Selections. Obsahuje čtyři CD, na kterých je sedm skladeb, vybraných každým členem a upravených podle něj. K první edici také patří DVD z různých televizních show s názvem The L'Arquiz. 



V lednu 2011 L'Arc-en-Ciel oslavují svoje dvacáté výročí společně s Novým Rokem půlnočním koncertem L'A Happy New Year v Makuhari Messe. V únoru vychází kompilační album Twenity a skládá se ze tří částí, které obsahují nahrávky podle let zveřejnění. Album obsahuje skutečně všechny důležité hity včetně informací o kapele. Následují různé speciální kolekce a edice včetně té, která obsahuje DVD, které mapuje dvacet let tvorby celé kapely. V červnu 2011 vychází singl Good Luck My Way pro film Fullmetal Alchemist: The Sacred Star of Milos. 28. a 29.5. 2011 probíhají dva velké koncerty v Ajinomoto Stadium 20th L'Anniversary Concert – první koncert mapuje první polovinu kariéry a druhý tu druhou. Výnos z obou koncertů putuje na pomoc obětem velkého zemětřesení v Tohoku. Na konci těchto koncertů je také ohlášeno L'Anniversary Japan Tour a světové turné v roce 2012. 12. října 2011 vychází druhý výroční singl XXX a 21. prosince poslední, kterým je singl Chase. 26. prosince vychází první album alter ego projektu P'unk-en-Ciel s názvem P'unk is Not Dead. Existuje také projekt D'ark-en-Ciel, což byl speciální event během koncertů ještě za dob Sakury. Jediný materiál, který byl zveřejněný je osmnácti minutová B-side předehra k tehdy nezveřejněnému singlu Fourth Avanue Cafe. 



8. února 2012 vychází dvanácté album Butterfly. Následuje ohlašované světové turné, které má zastávky v Hong Kongu, Bankoku, Shanghaii, Taipeii, Londýně, New Yorku, Paříži, Singapuru, Jakartě, Seoulu a následuje Yokohama, Osaka, Tokyo a Honolulu. Koncert v NY se odehrál v Madison Square Garden. Koncert na Hawaii byl pouze pro členy fan clubu a starosta Honolulu se tu neplánovaně objevil, aby kapele pogratuloval a poděkoval jí za kulturní obohacení země a spolupráci Hawaie s Japonskem. 7. listopadu 2012 je kapela k dostání na iTunes. 26. prosince vychází DVD ze světového turné a koncertu z NY. 



V roce 2013 probíhala přestávka. Rok 2014 přinesl pouze dva koncerty v Tokyu a ohlášení plánovaného singlu Everlasting. 21. a 22. září se pořádají dva velké koncerty v Osace pod názvem L'ArCasino. Jedná se o gigantickou akci, kam dorazilo 160 000 diváků. Koncerty jsou streamovány po celém Japonsku stejně jako na Taiwanu, v Kong Kongu, UK, Francii, USA a Mexiku. Při akci je použito 100 projekcí a 80 000 LED světel. Jedná se o největší projekci na světě. O rok později ve stejné datum je projekt opakován pod názvem a je streamován do ještě mnoha více zemí světa. 23. prosince vychází singl Wings Flap. 



V prosinci roku 2016 vychází singl Dont be afraid a je použit jako úvodní znělka pro film Biohazard: The Final a videohru Biohazard 7. Kapela také nahrála VR video pro Play Station 4, kde členové bojují proti zombiím v Racoon City (Resident Evil). 



8. a 9. dubna 2017 slaví kapela svoje 25. výročí s projektem 25th L'Anniversary LIVE. Jde o první koncert po více jak roce a půl a je to po třinácté co kapela vystupuje v Tokyo Dome. Na koncerty přijde 110 000 lidí a akce je opět promítána po celé zemi a také v zemích jako Hong Kong, Taiwan, Korea, Thailand, Indonesia, Mexico, Columbia, Costa Rica, Peru, Guatemala. 



Rok 2018 přináší vydání DVD z výročí předešlého roku a v prosinci se dočká otevření L'ArChristmas Park. Umístěn je v Yoyogi Park Events Square Shibuya a je možné zde nakoupit různé zboží, spojené s kapelou. Je zde také otevřeno L'ArCafe, jehož menu navrhovali členové kapely osobně. 19. a 20. prosince probíhají dva velké koncerty v Tokyo Dome pod názvem LIVE 2018 L'ArChristmas a opět přijde 110 000 lidí. 




Zdroje:

https://en.wikipedia.org/wiki/L%27Arc-en-Ciel

ttps://www.larc-en-ciel.com/en/sp/biography.php



By


2 komentáře:

  1. Vždycky si říkám, jak je úžasné, jak spolu zůstávají tak dlouho a pořád tvoří skvělé věci :33 Laruku jsou skvělí ať už si člověk pustí starší nebo novější věci :33 Fandím jim a přeju ještě spoustu dalších úspěšných let jako kapele, i v jejich vedlejších projektech :33
    Tenhle článek je fakt vyčerpávající a obdivuju, jak jsou všechny ty informace sepsané :33 Je za tím obrovský kus práce a já smekám ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ano, píšou opravdu neskutečné skladby a celý svět by se měl podívat, jak taková hudba vypadá Oo Někdy jsou velmi komplikované, ale naprosto nádherné. Čtyři kluci plní talentu.
      Děkuju, bylo vyčerpávající ho psát XD Je to opravdu na pár hodinek všechno projít a popřekládat, ale jsem ráda, že si někdo přečte výsledek, ozblášť, když by jinak musel louskat v angličtině :) Takhle je to přece jen příjemnější a člověk si krásně udělá v hlavě časovou osu i ostatními, co kdo kdy v jaké době dělal.

      Vymazat