29. března 2021

Gackt x Hyde - Někdo to dělat musí. - část 4.

(Hydův byt)




Gackt


Musí se uchechtnout. Tu jeho poznámku pochopil tak, že mrtvolám je to jedno, ale možná tím myslel jen přátelé, kteří už jsou na něj zvyklí. 
"Hmm..." Vydechne zamyšleně nad úvaho ohledně odměn. Tak by to klidně být mohlo. To se pak podsvětí mohlo přetrhnout, aby oběť ulovilo a šli po něm bez rozdílu a zkušeností. Trénovanému vrahovi poslanému Číňany by taková odměna nic neříkala, ale kdejakému pobudovi ano. Možná byl i tohle jeden z důvodů, proč se Aqui tolik schovával. Věděl, že nebezpečný je potencionálně kdokoliv na ulici. 
"Musí vědět něco, o čem ví, že když řekne policii, je s ním konec. Mluvit nebude. Mám strach, jaké metody si pak Ju-ken zvolí. Po tom, co jsem viděl dneska..." Zvedne k Hydovi ustarané oči. Jasně tím míří na Ju-kenův podivný stav, ale podle Hydova zaskočeného výrazu na ulici neviděl tohle běžně ani on a to Ju-kena zná. Varianta s tím, že by Aqui mohl udat někoho velmi důležitého se mu nakonec zdá jako nejpravděpodobnější. I když… 
"Proč neodjel z Tokya?" Přemýšlí dál nahlas a ucucává whisky. 
"Kdyby byl bez prostředků, vypadal by ubožeji, hladově..." Vždycky, když je napadne něco, co se tváří pravděpodobně, postaví se jim do cesty pár dalších Ale a je jich víc a víc. Je opravdu velká škoda, že si s Aquim nestihli promluvit. Kdyby nezavolali ty posili… +Kdyby, kdyby, taky mohl být někdo z vás mrtvý. Jestli nechceš krytí, mohl jsi dělat soukromé očko.+ Pomyslí si v duchu na vlastní adresu. Zablýskne se mu v oku, když Hyde pronese, že si klidně něco vymyslí. Tenhle přístup se mu líbí a něco mu říká, že by spolu mohli podnikat věci tak trochu tajně. Koneckonců, když budou dělat všechno jako ostatní, nikdy nebudou vyčnívat. To se sice v Japonsku vůbec nenosilo, ale oni dělali na kriminálce a ne účetní. 
"A kam teda Aquiho veze? Do zadržovací cely?" Tohle ho zajímá, upřímně si myslel, že ho bude mít právě doma, ale to asi nebylo nejlepší. Aqui by tam mohl vyvádět kde co nebo mu prolézat věci, když bude Ju-ken v práci. Kam se vozí takoví svědci? Nebo spíš – kam je vozí protidrogové? +Do betonového krytu někde pod zemí...+ Ušklíbne se nad nimi. Přikývne na jeho slova o informátorovi. Někde se začít prostě musí. Rozhodí rukama. 
"Není to náš případ. Nebo mají co skrývat." Vyřkne ještě jedno podezření, i když to myslí spíš jako nadsázku. Obecně ale nejspíš platilo, že by neměli strkat nos do práce někoho jiného. Až dostanou vlastní případy, půjde to ještě hůř, ale na druhou stranu budou mít plno výmluv proč se někde ometají. Pousměje se, když Hyde zmíní, jak asi starý je jeho syn. I on by šel na Aquiho úplně jinak, jenže je to musí přestat rozčilovat. Když se Hyde ocitne až u něho a zatlačí dlaněmi do jeho prsou, udiveně na ně shlédne, ale zacouvá a dosedne na pohovku. Chvíli zaskočeně hledí do jeho tváře. Má nad sebou polonahého a vážně krásného kolegu a… Uhne očima a obrátí do sebe zbytek skleničky. Hyde to nečekaně okomentuje jako by mu snad viděl do hlavy a on se nenuceně usměje, ale je to trochu škrobené… Jak má ovládat svou přirozenost? S tímhle nepočítal. Ten jazyk vidí jen periferně, ale vidí!!! Když se Hyde skloní, škubne to s jeho vnitřnostmi, ale ještě, že se tak ovládá, protože jenom sahá po papírech a už zase pracuje. V duchu nad sebou protočí očima. Musí jít domů, než se tu opije a udělá nějakou blbost. 
"Zkusím po tom zapátrat v noci u počítače." Řekne mu jen a vymýšlí, jak se vytratit dřív, než bude pozdě.

Hyde


"Možná měl strach, že si přesně tohle budou myslet. Možná by mě taky napadlo, schovat se někde, než přejde ta největší vlna, pokud bych věděl, že po mě jdou." Dedukuje za pochodu Hyde a snaží se nepozorovat, jestli na Gackta jeho přítomnost zapůsobila. Kdyby to byl kdokoliv jiný a ne jeho parťák, asi se do toho obuje mnohem víc, ale teď se opravdu krotí. Začíná být přesvědčený, že budou mít hodně společného, co se práce týká, hlavně ten zápal. To takového parťáka rozhodně přijít nechce. Navíc se dnes ukázalo, jak by jejich spolupráce mohla fungovat a Hyde…Ano, líbilo se mu to. +Tak ho prostě nech na pokoji a podobné kousky prostě nedělej.+ Snaží se sám sobě nařídit, jenže jeho sebeovládání bylo v podobných věcech mizerné. No asi nejen v těchto, to Gackt taky brzo zjistí sám. Hledí do papírů a snaží se přijít na něco nového, co předtím přehlédl. Připadá mu, že to všechno zná opravdu zpaměti. Kdyby tu nebyl Gackt, nejspíš se usadí na pohovku a bude tu sedět do rána, aby na to přišel. Když dojde na nové místo pro pobyt Aquiho jen pokrčí krátce rameny.
"Vůbec netuším. Máme nějaké zadržovací cely s přísnou ostrahou přímo v budově, ale do vnitřních záležitostí protidrogového vůbec nevidím." Povzdechne si.
"Nikdy jsem neviděl, že by někoho přivedli s sebou." Sdělí mu, jak to chodí. Ne, že by tam byl čtyřiadvacet hodin denně, ale i když došlo na zatýkání, pánové nakonec přišli sami. Ale ne všichni.
"Podle mě je vozí stranou. Říká se, že na výslech k nim prostě nechceš, pokud jsi v něčem namočený, ale Aqui je podle všeho nevinný, jen viděl příliš." Sám nad tím hodě přemýšlí a převrací to v hlavě.
"Samozřejmě je kolem toho spousta drbů, jak je vozí někam za město do lesů a odtud už nikdo nevyjde, ale to je blbost. Někdo si rád přibarvuje věci." Ne, tomu rozhodně nevěří. Jakmile šlo o dealery, neznali meze, ale co by udělali se svědkem? Rozhodně by ho střežili jako oko v hlavě.
"Ale s tím místem, na tom něco možná bude. A financovat to určitě nebudou ze svého." V očích mu zasvítí.
"Myslím, že se po sto letech stavím ještě na finanční a dám si tak kafe. Přece se po něm jen tak neslehne zem." Odhodlání je v jeho tváří doslova patrné. Opadne v okamžiku, když mu Gackt oznámí, že se podívá doma u svého počítače. No jasně, přece si s tím nebude lámat hlavu tady a s ním a u dost levné whisky.
"Jasně, taky se na to mrknu a možná si udělám malý výlet do ulic, třeba někdo něco viděl nebo slyšel. Navíc…Musím do rána sepsat hlášení a ty taky. Střílelo se, to je vždycky na dlouho a Takeshi ho bude chtít mít na stole, kvůli prohlášení pro tisk a že je to zajímat bude." Protočí očima v sloup a poodejde do bezpečnější vzdálenost. Obratně maskuje fakt, že by tu s ním klidně celou noc byl vzhůru a mohli by to probírat horem spodem.
"Navíc je mi jasné, že tohle nebudu úplně tvoje liga." Rýpne si do něj, když vzpomene na jeho oblečení, názor na whisky. Jistě je zvyklý na úplně jiný komfort. Není to nic, co by se ho mohlo dotknout, on byl prostě zvyklý žít jinak.
"Kde vlastně bydlíš? Mám ti zavolat taxi?" Otočí se na něj a vzhlédne od papírů.
"Asi toho máš taky celkem dost a v posteli se pracuje nejlíp." Zarazí se na konci téměř neznatelně. Napadlo ho samozřejmě něco úplně jiného.
"Hm, potřeboval bych zbrojní pas i a pusu, tohle vyznělo vážně divně." Okomentuje si to bez známky studu a už nad sebou protáčí očima.
"Asi půjdu kousek s tebou a skočím si pro něco k jídlu. Pochybuju, že nebudu mít v noci hlad." Pokývá hlavou a využije toho, aby se k němu mohl otočit zády a zamířit ke skříni. Víc pokojů tu není a jeho prostě nenapadne se zavřít do koupelny. Vytáhne z šuplíku prádlo, kterési natáhne pod ručníkem a pak ho prostě zahodí.
"Hlavně mi nekoukej na zadek." Přihodí poznámku, bez které by snad umřel a tiše se rozesměje. Přesně padnoucí triko, nasouká se do volných kalhot a ani na vteřinu ho nenapadne, že by to Gacktovi mohlo vadit.
"Tak jdeme?" Podívá se na něj a naznačí mu gestem paže, že klidně můžou vyrazit. U dveří ještě kabát a všechny nezbytnosti jako doklady. Co kdyby se stalo a on zabloudil na ulici a rozhodl se něco někde vyšťourat?

Gackt


Tohle bylo vážně hrozné. Byli v podstatě jedna rodina v jedné budově a nikdo ani netušil, kam se vozili svědci… Mělo to svou logiku. Kdokoliv se mohl stát zrádcem a prozradit místo pobytu svědka nevhodným lidem. Čím míň policistů to vědělo, tím líp a proto byl Aqui zřejmě někde, kde by je to ani ve snu nenapadlo. Těm drbům se musí taky zasmát. Samozřejmě, že tam Aquiho nezabijí, jenom má strach, aby na něj nebyli moc drsní. Nápad s finančním oddělením je hodně chytrý. Podle něj je to dokonalá klička, jak si zjistit něco, k čemu nesmíte zanechat stopy. Jenže i tyhle záznamy budou přísně hlídané, zaheslované v počítačích… jak chce Hyde udělat tohle, to vážně netuší, ale doopravdy mu fandí. Zablýská se mu v očích, nasadí trochu vlčí úsměv a přikývne. Hlášení. Tak na to by málem zapomněl. Ví, jak se nějaké píše jenom ze školy. Bude si muset najít na pracovním portálu, jak se přesně podává tady a nějak se s ním poprat. Takeshi ho v tom ráno asi pěkně vymáchá. A do toho bude mít dilema, co napsat a co ne, ale oni nesmí nic zamlčet. 
"Hlavně na sebe dávej pozor." Vypadne z něj spontánně jako by Hyde až do dneška nežil sám a potřeboval neustále nějaký dohled. S tou jeho ligou ho Hyde upřímně zaskočí a několik dlouhých vteřin hledí na jeho záda, když se od něj vzdaluje. Takhle to vůbec nemyslel, ale když na to něco řekne, bude se motat ve vysvětlování, co je ten pravý důvod. 
"Kousek od centra. V pohodě, zavolám ho sám." Vstane na nohy a usměje se. To ještě zvládne. Začíná z toho být takové divné rozloučení a je to jenom proto, že mu oči ujíždějí, kam nemají a on má strach, aby si Hyde něčeho nevšiml. Nejlepší bude, když se soukromým prostorám pro příště vyhnou, alespoň dokud se Gackt nebude víc ovládat. Popíjení doma s postelí za zády… to vážně není dobrý nápad, obzvlášť s parťákem a první den v nové práci. Jako kdyby ho Hyde přistihl při jeho uvažování, pronese něco, po čem sebou trochu trhne a honem k němu zase zvedne oči, ale on je ještě pořád zády. 
"Myslím, že až dneska padnu do postele, pracovat nebudu ani trochu." Přejde i tohle a trochu se zasměje, ale stejně si připadá jak nachytaný při krádeži žvýkačky. Tohle s ním nebude mít jednoduché, protože Hyde podobnými poznámkami nešetří a Gackt nemá čisté svědomí. 
"Jasně." Zkonstatuje na to doprovázení a sám se zvedne z gauče. Do svých věcí se převlékat nebude, jen si přes ramena přehodí sako, aby mu venku nebyla zima. K těm botám vypadají tepláky vážně divně, ale pro jednou to bude muset přežít. 
"Přijdu si jak nějaký americký rapper z ulice..." Mumlá pro sebe a pochvala to není. Tenhle styl hudby mu nic moc neříká. Pak očima zavadí o prádlo u Hydových kotníků a jde společně s ním nahoru, dokud mu nezmizí pod ručníkem. Ten vzápětí spadne a ukáže výstavní zadek a Gackt si to může namířit rovnou pod studenou vodu. Přijde nový komentář, jako by měl Hyde oči na zádech, Gackt protočí očima, neslyšně si povzdechne a na chvíli zakloní hlavu a pak vykročí ke dveřím, kde na něj počká. Společně opustí byt a Gackt se ho ještě rozhodne doprovodit k tomu jeho bistru, odkud si má v plánu přivolat taxi.

Hyde


+Dávej na sebe pozor?+ Proběhne mu hlavou. Tohle mu nikdo neřekl už hrozně dlouho. Byla to práce, všichni to tak brali a riskovat u ní, to k tomu prostě patřilo. Divně mu to pohnulo s žaludkem a neovládl se, aby se mu koutky nevyhouply nahoru. Asi mu trochu chybí ten pocit, kdy o něj má někdo starost a došlo to až teď.
"Neboj, budu opatrný." Prohodí, aniž by se na něj podíval. V podobném rozpoložení by ho neměl vidět. Naštěstí ho dost zaměstnává oblékání a může na to svést fakt, že se na něj ani neohlédne.
"No, jak chceš. Chtěl jsem být hodný, když se uvítací párty tak moc nepovedla." Pokrčí rameny a už ladí jen poslední detaily. Cítí se dobře, zase je v čistém a hlavně ta sprcha mu dost dala. Ohlédne se, až ve chvíli, kdy mu Gackt řekne, že už dneska pracovat nebude. Obočí mu jede vzhůru a tváří se hodně pobaveně.
"Promiň, ale tohle ti vůbec nevěřím. Skoro tě neznám a stejně mi přijde, že pomalu nezamhouříš oči." Ne, nemůže si tím být jistý, ale pochybuje že Gackt vleze do postele a jen tak odpadne, to by nesměl vidět odlesk v očích, když mluvili o případu i když nebyl jejich. Míří společně s ním ke dveřím, když se ohlédne podruhé a sjede ho opravdu dlouhým a zkoumavým pohledem od hlavy až k patě. Hodnotí celé jeho vzezření.
"Moc rapperů neznám, ale jestli vypadají tahle, tak se ani nedivím, že mají dost obživy." Padne něco jako kompliment, který trochu zamaskoval za zájem všech a samozřejmě má na mysli dámskou polovičku obyvatelstva. +Kdybych měl začít mluvit o tvém zadku, zůstaneme tu možná i týden.+ Proběhne mu hlavou poznámka, kterou by rozhodně neměl vyslovit nahlas. Pustí ho prvního ze dveří a zamkne za nimi, než protočí klíče na prstu a schová do kapsy. Jakmile vyjdou na ulici, Hyde se zatváří nadmíru spokojeně. Čerstvý noční vzduch je pro něj něco, co si dokáže náležitě užít.
"Jak jsem si všiml, vůbec se ti nebude líbit místo, kde se chystám jíst." Dobírá si ho ještě trochu a kývne hlavou ulici, kudy má namířeno. Gackt zas tolik nespěchá.
"Ale vaří tam vážně skvěle. Patří mému známému a ten ho má po tátovi. Jsou tu snad odjakživa a mají své tajné recepty. Je tam prostě něco navíc, co jinde nemají." Skoro se zasní, když o tom skvělém jídle mluví a na chvíli nechá víčka klesnout.
"Vážně si nedáš se mnou? Klidně se s tebou vsadím, že by ses tváři minimálně překvapeně." Dloubne do něj bokem, když vedle něj kráčí. Jistě, stravoval se v bistrech, ale taky si uměl vybrat a ocenit chuť a taky suroviny. Nebyly nejdražší, ale taky ne nekvalitní.
"Musím tě trochu zkazit, abys byl opravdový polda. Víš, nějaké nezdravé věci, jídlo ve dvě ráno a tak." Podívá se na něj koutkem oka. Chce ho vidět, jak si bude tahat ty svoje krabičky na sledovačky, které se klidně můžou protáhnout i na pár dní. To pak člověk vezme za vděk opravdu čímkoliv a moc se neohlíží, když potřebuje zaplnit žaludek.
"Ale to kafe klidně ráno můžeš vzít s sebou." Zasměje se krátce a už má na dohled bistro, ke kterému míří.
"Copak ti necítíš, jak to voní až sem?" Rozplývá se nad tím bez váhání a jeho požitkářský výraz je zpátky.
"Vážně ani neochutnáš?" Provokuje ho pohledem.
"Klidně se s tebou vsadím, o co budeš chtít." Nedá si pokoj ani na chvilku a asi podvědomě doufá, že ho ještě malinko vyvede z míry, než se rozloučí.

Gackt


Vědoucně se pousměje. Hyde ho odhadl přesně. Nepotřeboval spát moc, ale pravdou bylo, že dnešní den byl pro něj hodně nadupaný a určitě si několik hodin dopřeje. Chce jít spát dřív, protože se budí mezi čtvrtou a pátou ráno a rozhodně si před prací musí ještě zaběhat. A do toho to hlášení… Při tom Hydově komplimentu se opravdu upřímně usměje a po chodbě se nese jako páv. On by dovedl vypadat rozhodně mnohem lépe, ale jestli se mu líbí i takhle? Myšlenky mu už zase ujíždějí nežádoucím směrem, ale dneska už nemá sílu se jim bránit. Na ulici se nechá nasměrovat správným směrem a zasune dlaně do kapes tepláků. Když Hyde začne popisovat, na jaké jídlo to má namířeno, dovede si to dost dobře představit. Stočí k němu svoji tvář a chvíli sleduje jeho profil. Nebylo na něm nijak poznat, že je tolik zatížený na jídlo. Ani co se váhy týkalo, ale ohledně fyzičky. Dneska běžel opravdu skvěle a vytrvale. Přesto zavrtí hlavou, že si určitě nedá, ale usmívá se. Není to proto, že by nevěřil tomu jídlu, ale on v tuhle hodinu prostě nejí. Linie a tak podobně… Rozesměje se, když toho Hyde nenechá a chce ho kazit. 
"Ve dvě ráno ne, cítil bych se jako s břichem plným kamení." Dál vrtí hlavou. Hyde zmíní kafe a jemu dojde, že termohrnek zmizel někde v zápalu honu. 
"Přinesu ho, ale hrnky budeme muset objednávat asi po stech kusech, jestli to takhle půjde každý den." Je z jeho ztráty trochu rozmrzelý, protože ráno si bude muset dát kafe do… no asi nikam. Bude si ho muset udělat až v práci a on je zvyklý popíjet ho po cestě. Při téhle práci, ale může hodit všechny zvyky přes palubu a s Hydem taky. Vůně bistra zasáhne i jeho nos a musí uznat, že je to lákavé, ale stejně se jeho žaludek neozve. Znovu zavrtí hlavou. 
"Vidíš, jak jsem nezlomný? Kladná vlastnost pro policistu." Pochválí sám sebe, než nahodí hraně přemýšlivý výraz, když dojde na sázku. Zastaví se proti němu a chvíli s úsměvem shlíží do jeho tváře. 
"Dobrou chuť a dobrou noc, Hydo-chan." Řekne mu, než sáhne do kapsy saka po telefonu a vytočí taxislužbu. Teprve při hovoru mu dojde v myšlenkách, jak ho to oslovil. Kruci… a navíc je jeho nadřízený. A taky je mnohem starší… Mluví s ním jako s důvěrně známou osobou, mladší, než on sám. Naznačí mu pohybem rtů němé promiň a domluví si odvoz. Bude tu do dvou minut, město je prázdné. 
"Dej si i za mě. Třeba tam budou mít něco na snídani. Ty jídlo, já kafe." Prohlíží si každý rys jeho nevšední tváře a cítí se jako na prvním rande. Dát mu pusu nebo ne? Samozřejmě ne, ale nad něčím podobným by přemýšlel. 
"O co, že budu mít do rána vodítko a ty ne?" Nadhodí pak, než u krajnice zastaví jeho auto. Zvedne jenom konečky prstů v krátkém mávnutí a nastoupí do něj. 
"A nezlob!" Zavolá ještě, než dveře klapnou a auto se dá do pohybu. V jeho duši ale přetrvává podivně klidný a příjemný pocit. Hmmm…



Žádné komentáře:

Okomentovat